StartsidaHyraAktiviteterBildgalleriGården Lilla StuverödOm SkaftöKontakta ossVägbeskrivning
Lilla Stuveröd
Skaftö
Om Skaftö
Service  

Turistinformation finns på Skaftö Golfklubb


Bensin och disel finns på bensinstationen i Fiskebäckskil och på tapp vid ICA i Grundsund samt vid marinorna i Grundsund och Fiskebäckskil

Postservice finns på ICA i Grundsund och Tempo i Fiskebäckskil

Servicebutik finns vid bensinstationen i Fiskebäckskil

ICA i Grundsund är ombud åt Systembolaget

Akut sjukvård finns på Lysekils sjukhus
Jourcentralen, JC, 0523-180 80 och på Uddevalla lasarett 0522-920 00

Apoteksfilial är både ICA i Grundsund och Tempo i Fiskebäckskil

Bankomat saknas på ön

Taxi Bertil Allansson. Telefon: 0523-230 72

Båttaxi - Dygnet runt Telefon: 0704-41 09 41

Skaftö

Skaftö är belägen vid Gullmarens mynning mitt emot Lysekil. Skaftö har en enastående natur med stora fritidsområden, en lugn och trevlig miljö med underbara bad, cykelleder, 18-håls golfbana, restauranger av yppersta klass mm.

Skaftö är numera känd som ”Saltön” tack vare TV-serien Saltön (skriven av Viveca Lärn och regisserad av Carin Mannheimer). Inledningsvinjetten är inloppen till Grundsunds- och Fiskebäckskils hamnar. Restaurang ”Lilla Hunden”, pensionatet, Blomgrens affär mm finns även i verkligheten men heter då något annat.

Fiskebäckskil är det mest kända samhället. Under 1500-talets rika sillperiod grundades här ett fiskeläge som så småningom utvecklades till ett av Bohusläns förnämsta skepparsamhällen. Då fraktfarten mattades av i slutet av 1800-talet blev Fiskebäckskil en populär badort och är idag ett pittoreskt sommarparadis.

Grundsund som är huvudorten, ligger längst ut mot västerhavet. Här klättrar stugor och hus från  strandkanten och upp i bergen. Grundsunds historia är framförallt fiskets historia och var  länge ett betydande fiskeläge och skepparsamhälle. Sillperioden på 1700-talet bidrog till samhällets utveckling. Under första världskriget grävdes en kanal som delar samhället i två delar, östra och västra sidan.

Rågårdsvik är ett idylliskt samhälle som ligger skyddat av de branta bergen på östra sidan av Skaftö och mycket naturskönt beläget vid Ellösfjorden. Rågårdsvik omnämndes första gången under 1500-talet och enligt källor har här legat en tullstation. Husen präglas av byggnadsstilen runt 1810-1900-talet med mycket snickarglädje.

Stockevik ligger mellan Fiskebäckskil och Grundsund. Samhället ligger i en dalgång, där havet och småbruket varit sysselsättningen genom århundraden. Nya gång- och cykelvägar har ökat tillgängligheten.


Bokenäset
ligger mitt i Bohuslän och här finns hav och land som Evert Taube så vackert beskriver sin visa ”Inbjudan till Bohuslän”. Kulturlandskapet med fornminnen från långt flydda tider och en omväxlande natur med både barrskogsdoft och mörkgröna bokskogar.

Bokenäs gamla kyrka är en av de bäst bevarade medeltidskyrkorna i Bohuslän. Från Dragsmark går färjan ut till Flatön. Här spelas de välkända Taubespelen på Ängön en helg under sommarsäsongen.

Läs mer om Skaftö och Lysekil på

www.skafto.com

www.lysekil.se
StartsidaHyraAktiviteterBildgalleriGården Lilla StuverödOm SkaftöKontakta ossVägbeskrivning